Cajun laks

 

Cajun

Cajun stammer oprindeligt fra Lousiana i USA og er både navnet på en lækker middelstærk krydderiblanding og en betegnelse for cajun-folkets køkken. Cajun-folket er en etnisk befolkningsgruppe bosat i den sydlige og sydvestlige del af Lousiana og stammer fra franske emigranter, der blev fordrevet fra det nuværende Canada af englænderne i 1755. Cajun-folkets køkken er et landkøkken, der rummer både afrikanske, arabiske, spanske og franske madtraditioner. Maden er ofte krydret uden at være superstærk.

Cajun bruges hovedsagligt i solide gryderetter med kød, fisk, skaldyr og grønt, og gerne med ris som tilbehør, bla. den paëllaagtige jambalaya. Antallet af ingredienser i cajun varierer alt efter kokkens temperament.

ASAs cajun-blanding består af 8 malede krydderier samt en hemmelig ingrediens.

 

Cajun-krydret laks med quinoapilao

Nok til 4

 

Ingredienser:

Laks:

600 g laks (4 store stykker)

1 1/2 spsk ASA Cajun

Havsalt

Sort peber

Quinoapilao:

250 g quinoa

Dobbelt vandmængde

3 Laurbærblade

3 fed hvidløg

3 hele forårsløg, skåret i tynde strimler (toppen gemmes til pynt)

2 1/2 cm revet ingefær

100 g markchampignon, skåret i kvarte

1 stor rød peberfrugt, skåret i tern

125 g friske tomater, skåret i kvarte eller halve æfhængig af størrelsen

125 asparges, skåret i passende stykker. Enderne knækkes af og toppene lægges til side.

100 g friske pillede ærter

4 spsk god olivenolie

Havsalt

Sort peber

Saft og skal af en 1/2 citron

Citronbåde til pynt

 

Dressing:

1 1/2 dl creme fraiche

1 dl skyr

3/4 tsk ASA Cajun

 

Køb ASAs Cajun her

 

Tilberedning:

Quinoa skylles og koger i 20 min. i vand, salt og laurbærblade. Mens den koger, tilberedes grønsagerne. Når quinoaen er færdig, trækker den til grønsagerne er færdige. Løg, hvidløg og ingefær svitses i olie et par minutter. Rør rundt. Champignon tilsættes og steges i yderligere nogle minutter. Tilsæt dernæst peberfrugt og tomater. Der skal være bid i grønsagerne, så de må ikke blive for bløde. Salt og peber tilsættes. Til sidst tilsættes de skårne asparges undtagen toppen og 3/4 af ærterne. Sluk for varmen. Bland straks med den kogte quinoa og tilsæt revet citronskal og -saft. Imens det trækker, tilberedes laksen.

Laksestykkerne drysses med 1 spsk. cajun, salt og peber. På en pande steges laksestykkerne med skindsiden nedad 8-9 min ved middelvarme. Fedtstof kan udelades, da laks er en fed fisk. Laksestykkerne vendes og steges færdige i ca. 3 min. Aspargestoppene tilsættes quinoablandingen.

Créme fraiche blandet op med skyr røres med 3/4 tsk. cajun. Der pyntes med finskårne toppe af forårsløg, friske ærter og citronbåde, evt. rucola og der strøs med lidt cajun. Serveres straks.

 

Om kvinden bag opskriften

Eva Vestrheim er selvudlært kok med en akademisk baggrund. Hun er velberejst - særligt i Asien, Syd- og Mellemamerika og har en svaghed for thai mad, sorte bønner, økologi og god kakao. Eva har udgivet en bog om chokolade, har testet alskens diæter på egen krop -fra rawfood, superfood med bla. kakaobønner til vegansk, ayurvedisk kost, stenaldermad og hele vejen rundt om kødscenariet. Hun er tilhænger af en balance i kosten med elementer fra alle kilder uden fanatiske undertoner. Eva vil bidrage med opskrifter i løbet af året her på siderne.