Grill og sprøde grøntsager med dip

Grillkrydderier, marinader og dip

I juni måned sætter grillsæsonen ind og giver smag til sommeren. Findes der noget bedre end velduftende, velkrydret grillmad, sæsonrigtige grøntsager serveret med lækker vin og lyse, lune aftener? I denne måned har vi fokus på marinader til kylling og fisk og lækre, nye sprøde afgrøder. Enkelt og indbydende.

 

Hvordan laver man den perfekte marinade??

ASA har rystet posen og blandet krydderierne, der er velegnede til forskellige typer kød og fisk. Marinader har, udover at give smag til kødet,den evne at den hindrer kødet i at tørre ud. Olien gør også kødet ikke sætter sig fast på grillen.

Til kylling: Basisingredienserne i en god grillmarinade er lige dele syre (vineddike, citronsaft eller vin/øl) og olie, tilsat urter, krydderier og salt efter smag. Lav marinaden i forvejen og opbevar den i en lufttæt glasbeholder i køleskabet. Mariner kyllingen ½ -3 timer, afhængig af hvilke stykker du har valgt. Kyllingelår skal have længst tid og bryststykker uden skind 1 time. Bland godt og lad det trække i en lukket plastpose i køleskabet. Sørg for at vende op og ned på posen med jævne mellemrum, så marinaden trænger ind på alle dele af stykkerne. Vil du grille rødt kød, kan marineringstiden med fordel være væsentlig længere.

Til fisk: Ønsker du at marinere fisk, skal blandingen være mindre syreholdig, da de syreholdige ingredienser kan gøre fiskekødet fast uden varme. Marineringstiden er væsentlig mindre af samme årsag. Faste fisk som sværdfisk og tun er velegnede til grill, og skal marineres en time før tilberedning. Store marinerede grillrejer er også et godt bud. De skal marineres en ½ time, før de grilles. Ønsker man at marinere laks og torsk, gælder samme princip, mindre syre og mindre marineringstid.

 

Marineret kylling med sprøde grøntsager

(til 4 pers)


Ingredienser:

4 kyllingestykker

2 1/2 spsk ASA Caribbean Chicken Rub

En anelse havsalt

1/2 dl rødvin

1/2 dl af den foretrukne olie

3 spsk soya

1 spsk honning

500 g nye kartofler

200 g asparges

150 g nye gulerødder

1 rød peber, skåret i lange stykker

1/2 agurk, skåret i stave

100 g blommetomater skåret i kvarte

200 g tyrkisk youghurt

200 g creme fraiche

10 g Dillicious Dip

10 g Salsa Merengue

 

Til servering:

Revet citronskal og finthakket persille

Tomater i både

 

Køb ASAs Caribbean Chicken Rub her


Tilberedning:

Kyllingestykkerne marineres 1-3 timer i forvejen, afhængig af deres art. Kommes i en plastikpose og trækker i køleskabet. Grilles 7-9 min. på hver side indtil kyllingestykkerne stadig er sprøde og saftige. Undgå at de bliver udtørrede og brændte. Grøntsagerne tllberedes. Kartofler vaskes og koger 10-12 min. afhængig af sorten og størrelsen. Asparges kan sagtens serveres rå ellers blancheres kort i kartoffelvandet, ca. 20 sek. Gulerødder, peberfrugt og agurk skæres i mundrette stykker. Ønsker man at give gulerødderne et kort opkog, tilberedes de i en gryde for sig, ellers smitter smagen af på de øvrige grønsager.

Nb. Tomater og peberfrugter er yderst velegnede til grill, som bringer en karakteristisk sødmefuld aroma frem i grøntsagerne. De skæres i store stykker ved grillning. Tyrkisk yoghurt og créme fraiche blandes. Halvdelen røres med Dillicious Dip og resterende med Salsa Merengue. Grøntsagerne anrettes på et fad med dip og de grillede kyllingestykker. Drysses med persille og citronskal og pyntes med tomatbåde. Serveres straks.

 

 

 

Grillet fisk

(til 4 pers)


Ingredienser:

4 stykker fisk, f.eks. tunfilet

Marinade:

2 1/2 spsk ASA Mediterranean Fish Rub

En anelse havsalt

3/4 dl riseddike

1/2 dl af den foretrukne olie Alternativt 2 spsk limesaft

2 fed pressede hvidløg

Honningen kan udelades af marinaden. Honning giver en sødere marinade, men en konsistens som får marinaden til at sidde bedre fast på kødet.

 

 

Køb ASAs Mediterranean Fish Rub her 

 

Mariner og grill

Tun skal kun steges ganske kort på hver side. Hold øje med fisken på grillen og lad der komme ½-1 cm. gennemstegt overflade på hver side af tunstykkerne. Sidst, men ikke mindst; er man vegetar, er fast tofu yderst velegnet til grill. Og kan med fordel trække natten over i marinaden. Tofu er meget neutral i smagen, derfor er de fleste varianter af marinader ypperlige, afhængig af smag og humør.

God fornøjelse

 

Om kvinden bag opskriften

Eva Vestrheim er selvudlært kok med en akademisk baggrund. Hun er velberejst - særligt i Asien, Syd- og Mellemamerika og har en svaghed for thai mad, sorte bønner, økologi og god kakao. Eva har udgivet en bog om chokolade, har testet alskens diæter på egen krop -fra rawfood, superfood med bla. kakaobønner til vegansk, ayurvedisk kost, stenaldermad og hele vejen rundt om kødscenariet. Hun er tilhænger af en balance i kosten med elementer fra alle kilder uden fanatiske undertoner. Eva vil bidrage med opskrifter i løbet af året her på siderne.