Meze med vegetariske småretter

 

 

Månedens Masala: Za'atar

En meze er et udvalg af småretter, der traditionelt serveres i Mellemøsten, Middelhavslandene og Balkan. Meze serveres som forret, som tilbehør til en hovedret eller som et lettere måltid og kan bestå af mange retter eller færre. I denne måned byder vi på ASAs variant, der består af et lille udvalg af vegetariske småretter.

 

Foccaciabrød med Za'atar

Za'atar er en mellemøstligt krydderiblanding, der bruges i både kød- og grøntsagsretter. ASA har lavet en autentisk, velsmagende blanding. Her som drys på brødet. Za'atar kan også bruges ved siden af en god olivenolie til at dyppe lækkert brød i.


Ingredienser:

15 g gær
10 g havsalt
3 dl vand
5 - 6 dl mel (Fx. 4 dl sigtet økospelt og 1 - 2 dl. fuldkornsmel eller ølandshvede)
Olivenolie
ASA Za'atar

Fremgangsmåde:

Gær og salt opløses i vandet. Melet kommes i lidt ad gangen. Rør grundigt og ælt med jævne mellemrum. Tilpas melmængden til strukturen. Dejen skal være elastisk og ikke for hård. Skal slippe i kanterne. Lad den hæve i mindst 12 timer. Gerne længere.

Kom dejen på en plade med bagepapir og overhæld med olivenolie og za'atar. Lav lidt huller med en gaffel. Forhæv brødet 1 times tid. Pas på at dejen ikke falder sammen inden den kommer i ovnen. Bag brødet ved 200 grader i 20 min. eller længere, afhængig af tykkelse og afhængigt af om brødet ønskes lidt klægt eller godt bagt.

 

Tabbouleh

Ingredienser:

1/2 dl bulgur
1/2 dl kogende vand
1 1/2 bundt bredbladet persille
3 store tomater
1 sommerløg
1/2 dl olivenolie
Saften af 1 citron
Sort peber
Havsalt

Fremgangsmåde:

Rist bulgur på panden, før den overhældes med kogende vand. Det giver en mere nøddeagtig smag. Lad trække under låg. Afkøles. Citronsaft hældes over. De øvrige ingredienser finhakkes og alt blandes umiddelbart før servering, så salaten bevarer sin sprøde smag og friske udseende. Tilsæt evt. lidt ekstra olivenolie.

 

Hummus

En god hummus er kendetegnet ved en perfekt kombination af syrlighed, fedme, en lækker konsistens og et balanceret touch af spidskommen og koriander.


Ingredienser:

250 g tørrede kikærter
Skal og saft af 1 1/2 citron
3 fed hvidløg
1 bundt persille
Olivenolie
havsalt
Sort peber
2 tsk sesamfrø
1 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk stødt koriander
En knivspids stødt chili
2 1/2 spsk tahin

Fremgangsmåde:

Sæt kikærter i blød natten over. Hæld iblødsætningsvandet ud og kog kikærterne i frisk vand i ca. en time. Alle ingredienser blandes og blendes. Væde fra kogevandet gemmes til at regulere til passende konsistens.

Til servering kan du pynte med et drys sød paprika, et par hele kikærter og olivenolie.

 

Ærtepuré

Ingredienser:

300 g ærter
Frisk mynte og basilikum
havsalt
Sort peber
Evt. lidt chili

Fremgangsmåde:

Optø ærterne eller giv dem et kort opkog. Blend med den foretrukne urt og smag til med salt og peber. Anret i skål eller på tallerken

 

Ovntørrede tomater

Ingredienser:

400 g blommetomater
Olivenolie
Havsalt
Oregano
Timian

Fremgangsmåde:

Skær tomaterne i halve. Læg dem på en bageplade med bagepapir med den overskårne del op. Drys med urter, salt og peber. Hæld lidt olivenolie på hver tomat. Bages i ovnen ved 100 grader i ca. 3 timer. Alternativt 1½ time ved 130 grader.

Serveres med lækre oliven og en god feta. Evt. gedeost. Artiskokker i olie er ligeledes yderst velegnet som en ekstra småret. Retterne kan også serveres som tilbehør til et godt stykke fisk eller kød.

Om kvinden bag opskriften

Eva Vestrheim er selvudlært kok med en akademisk baggrund. Hun er velberejst - særligt i Asien, Syd- og Mellemamerika og har en svaghed for thai mad, sorte bønner, økologi og god kakao. Eva har udgivet en bog om chokolade, har testet alskens diæter på egen krop -fra rawfood, superfood med bla. kakaobønner til vegansk, ayurvedisk kost, stenaldermad og hele vejen rundt om kødscenariet. Hun er tilhænger af en balance i kosten med elementer fra alle kilder uden fanatiske undertoner.

Eva vil bidrage med opskrifter i løbet af året her på siderne.